EX 68-001 Arnhem, Keizershof

architect L. Hartsuyker-Curjel en E. Hartsuyker
opdrachtgever N.V. Vastgoed Ontwikkelingsmaatschapp Nederland V.O.M te Arnhem
realisatie 1968 – 1969, 1972 – 1974
adres Loplein, Arnhem
programma 50 appartementen, bedr fsruimten en winkels

Beschrijving van het plan
Tijdens de uitbreiding van Arnhem naar het zuiden werd de wijk Het Duifje in 1968 – samen met de wijk Immerloo – gebouwd. Waar eerst weilanden aan het “Baggergat” lagen, kwamen nu grote galerij ats te staan. Van de vier verschillende woningtypen uit het stedenbouwkundig plan werden alleen aan de galerij at met winkelcentrum en de eengezinswoningen met de woonverdiepingen op de eerste laag het predicaat verleend. Alleen de at is gebouwd.
Om het centrale plein liggen de drie delen van het complex – twee haaks op elkaar staande woonblokken van vier lagen (één blok met kleine 2-beukige appartementen, één met kleine en grote woningen in 3 beuken) op een onderbouw met bergingen en verhuurbare (praktijk)ruimten. Aan het gebouw zit een laag lichaam met garage, supermarkt en winkels. Het scharnierpunt wordt gevormd door
het gemeenschappelijke trappen- en lifthuis, met enkele kantoor/ praktijkruimten op de woonverdiepingen. Bij de woonblokken is gezocht naar een vermijding van de monotonie en de steriliteit. De galerijen zijn bijzonder breed, de borstweringen hebben variabele hoogten op gevarieerde plaatsen. voor de borstweringsplaten
zijn verschillende kleuren toegepast. Elk galerijplafond heeft een verschillende nuance geel en vooral: elke woning heeft een eigen, enigszins besloten ingangsnis.
De plattegronden zijn opgezet volgens het principe van de `rondloop’- woning, door het bureau in 1967 ontwikkeld. De architecten wilden
de omvang van een atwoning van binnenuit voelbaar maken én een continue wandeling door de woning bevorderen, zonder opoffering van de privacy. Andere kenmerken zijn: De ruimte voor de zithoek ligt niet tegen de buitenglasgevel aan, maar is in het hart van de woning gelegd. Naast de keukenruimte ligt een extra- ruimte, te gebruiken
als eethoek, als hobby-ruimte, als wasruimte, als logeerkamer of
als uitbreiding van de (ouders)slaapkamer. De afmetingen van de overige kamers staan verschillend gebruik toe, waardoor er veel keuzemogelijkheden zijn voor de bewoners. Ook de twee wasruimten (één in elke beuk) dragen hieraan bij. Naast de grote woningen waren kleinere woningen gevraagd. Deze woningen zijn afgeleid van de `rondloop’-woningen maar missen één travée met twee kamers en douche.

Reden van predicering
De experimentele elementen van de galerij – ats schuilen deels
in de woningindeling, waarbij veel aandacht is besteed aan de ruimtebeleving, de differentiatie in woninggroottes en het combineren van deze woningen met een verbindingselement waarin afzonderlijk te huren kantoor-, atelier- of praktijkruimten beschikbaar komen.

2110_68001_situatie 2110_68001_plg

BewarenBewaren

    • Categories: Vernieuwing middelhoogbouw