EX 69-028 Eibergen, Patiowoningen

architect G. Schouten, Lievelde en G. De Jonge, Velp
opdrachtgever onbekend
realisatie 1969 – 1970
adres Beltrumseweg 48-56, Eibergen
programma 5 eengezinswoningen, waarvan 1 vrijgezellen- woning

Beschrijving van het plan
Aan een uitvalsweg van Eibergen gelegen, oorspronkelijk met uitzicht op de weilanden, is dit het eerste gepredikeerde plan binnen de subsidieregeling dat ook tot realisatie kwam. Het ontwerp was oorspronkelijk bedoeld voor de niet-gesubsidieerde sector, maar vanwege de lage bouwkosten werd het plan tóch ingediend en kwam het in aanmerking voor een bijdrage in de premiekoopsector.
Door het ten opzichte van elkaar verschuiven van de twee `beuken’ waaruit de plattegrond van de woningen is samengesteld, ontstaat aan de voorzijde een carport en aan de achterzijde een vleugel die en patiotuin omsluit. De woningen werden geschakeld via deze tussenbeuk met carport, waarbij ze niet gespiegeld werden en er geen sprake is van een gedeelde spouwmuur. Dit had als voordeel dat er geen geluidsoverlast optrad.
Onder de carport bevindt zich de hoofdingang die leidt naar de woonruimte met een open keuken. Een tweede toegang leidt naar de berging. Door de gedeeltelijke uitgraving van de woonruimte (een ‘leefkuil’) ontstaat daarboven een insteekverdieping, via een open trap toegankelijk vanuit de woonruimte. Op deze insteekverdieping is een kleine natte cel, die gekoppeld is aan de schachten van de CV en het kooktoestel. Het hele hoofdvolume wordt afgedekt door één doorlopende schuine lessenaarskap. In het volume aan de patio-tuin is ruimte voor twee of meer vertrekken. De bestemming en indeling van deze ruimte aan de tuin en van de insteekverdieping zijn vrij naar keuze van de bewoner, de woningen werden kaal opgeleverd. De hoofdslaapkamer en de kinderkamers konden desgewenst worden verwisseld. Beide varianten zijn door verschillende bewoners ook gerealiseerd.
Detail: In de hoek van de raamkozijnen op de eerste verdieping en aan de patio tuin was een driehoekig ventilatieraampje ontworpen, oorspronkelijk alle 5 in een andere kleur.

Reden van predicering
Bij de eerste projecten binnen het subsidieprogramma Experimentele Woningbouw is de commissie nog erg summier in de toelichting op
de reden van predicering. Zo ook bij dit plan. De beschrijving noemt twee elementen: de commissie heeft waardering voor de ruimtelijke kwaliteiten. Daarbij worden de ‘leefkuil’, insteekverdieping en patiotuin genoemd. Als tweede element worden de beoogde vrijheid van indeling en bestemming van ruimten genoemd.
Over het precieze proces van predicering van dit project bestaan nog wat vragen. Dit plan is namelijk eerder gepubliceerd als ideeplan onder nr. EX 69-028 in 1969/71 en later bij een overzichtslijst als EX 68-029.

69028-dsn 69028-plg-bgg 69028-plg-ev

    • Categories: Bouwen met bewonersinvloed